Svi članci

8 alata i savjeta za samostalno učenje engleskog jezika na efikasan način

Vrijeme je da se zapitate: Koliko ste samopouzdani? Vaš odgovor bi trebao biti: Potpuno samopouzdani. Ako je to istina, znate da definitivno možete samostalno naučiti engleski jezik, zar ne? To je sjajno! Jer gdje god da idete, engleski jezik je vaš najbolji alat za komuniciranje s drugim ljudima. I ako ste dovoljno samopouzdani, možete preskočiti sve skupe engleske tečajeve i ogromne udžbenike i pokušati raditi stvari na svoj način.

Zašto samostalno učiti engleski jezik?

Mnogi učenici engleskog jezika osjećaju nesigurnost u vezi s učenjem sami. Ali brzo shvatite da sve resurse koje trebate možete pronaći kod kuće. Istina je, internet nije samo vaš najbolji izvor za učenje engleskog jezika, već i najlakši način za učenje kod kuće kad god to želite. I ne morate čak ni cijelo vrijeme ostati kod kuće samo da biste učili. Kada imate resurse koje trebate, možete ih ponijeti sa sobom i učiti gdje god želite. Najbolji dio je što možete učiti u vlastitom tempu, bez potrebe da pratite instruktorove lekcije ili postignuća (napredak) svojih kolega. Možete učiti u udobnom tempu, što čini učenje efikasnijim iskustvom za vas.

8 Načina kako se motivirati za samostalno učenje engleskog jezika

Dakle, kako možete započeti svoje putovanje samostalnog učenja? Prvo, trebate pronaći način s kojim se osjećate najudobnije i nešto što u isto vrijeme uživate. To bi trebalo izgraditi vašu motivaciju dok ne budete spremni koristiti druge pristupe samostalnom učenju engleskog jezika. Evo 8 načina kako započeti danas:

1. Slušajte glazbu i naučite sve stihove

Svi vole glazbu. Međutim, kako biste naučili engleski jezik, morate se držati engleskih pjesama. Koje su vaše omiljene pjesme trenutno? Sviđa li vam se Ed Sheeran ili Maroon 5? Vježbanje s popularnim pjesmama uvijek je bolje jer ih uvijek čujete kako sviraju čak i ako ste u automobilu, u trgovini ili u tržnom centru. Također ih možete čuti na engleskim radijskim stanicama na internetu. Što se tiče glazbenog žanra, možda biste trebali izbjegavati rock i rap jer su stihovi često nejasni (prebrzi ili teško ih je čuti). Neće biti dobra praksa za vašu dikciju i izgovor.

2. Gledajte engleske videozapise o svojim interesima

Gledanje intervjua i recenzija pomoći će vam da se upoznate s razgovornim engleskim jezikom – kako biste trebali komunicirati s drugim ljudima. Ne mora biti formalni intervju ili recenzija. Možda volite tehnologiju i želite saznati više o određenom modelu. Zašto ne biste poslušali recenziju? Ako volite filmove, možete gledati intervjue s omiljenim glumcima i glumicama. Što kažete na gledanje True or False with Johnny Depp? Zaista nije važno je li intervju ili recenzija nedavna, važno je da slušate i učite iz stvarnog engleskog sadržaja.

3. Gledajte engleske filmove i TV emisije

Gledanje engleskih filmova i TV emisija također pomaže poboljšati kako govorite i razumijete jezik. Bit ćete u mogućnosti čuti mnogo ljudi kako razgovaraju međusobno koristeći najnovije oblike engleskog jezika. To će vam pomoći da naučite često korištene sleng izraze, engleske idiome i fraze i pomoći će vam proširiti engleski vokabular. Ako imate problema s razumijevanjem onoga što glumci govore, možda biste prvo mogli pokušati koristiti titlove. Kada budete bolje upoznati s riječima, pokušajte ukloniti titlove i testirajte svoje razumijevanje engleskog jezika.

4. Testirajte svoju gramatiku s online engleskim kvizovima

Kada se samostalno učite, jedan mogući problem je da možda propustite pogreške koje činite. S druge strane, to je razlog zašto je samostalno učenje engleskog jezika tako sjajno – uvijek možete provjeriti jeste li u pravu ili ne. Za učenike samostalnog učenja uvijek postoji pitanje "Jesam li u pravu?". Jedan jednostavan način da se testirate je raditi besplatne online engleske testove. Ovi kvizovi će testirati vašu gramatiku, konstrukciju rečenica, razumijevanje i još mnogo toga. Radite ove kvizove tjedno ili mjesečno kako biste bili sigurni da ste na pravom putu.

5. Razgovarajte s prijateljima online

Razgovor s prijateljima online je zabavan način samostalnog učenja engleskog jezika, a da toga niste ni svjesni. To je drugačije od razgovora s učiteljem ili učenja u školi, ili čak korištenja engleskog na poslu jer je opušteno, a jezik je jednostavan. Možete razgovarati na Facebook Messengeru, putem Twitter poruka ili čak putem WhatsApp glasovnih poziva. Razgovor je nevjerojatan način učenja engleskog jezika jer prakticirate ono što ste naučili na opušten način, bez stresa. Putem tipkanja na tipkovnici možete provjeriti gramatičke pogreške prije nego pritisnete taj enter. S online glasovnim pozivima, vježbate razgovorni engleski jezik. Dodatno, kad svoje prijatelje natjerate da razgovaraju engleski s vama, to postaje motivirajući zadatak za vas. Ne samo da im možete dokazati da vaš engleski jezik postaje bolji, već se i osjećate ispunjenije znajući da možete slobodno razgovarati na engleskom jeziku s prijateljima u bilo koje vrijeme.

6. Čitajte e-knjige, članke i online časopise

Čitanje je jednako važno kao i slušanje prilikom učenja engleskog jezika. Čitanje i slušanje oboje naoštravaju um i treniraju vas da razmišljate i na engleskom jeziku. Govornici engleskog jezika koji nisu izvorni govornici uvijek moraju prevesti engleski jezik u svojim umovima, što uzrokuje kašnjenje u njihovom odgovoru. Međutim, ako je um treniran da razmišlja na engleskom jeziku, bit će lakše razumjeti i govoriti jezik. Što više čitate, to više izloženosti engleskoj strukturi rečenica, novom vokabularu i formalnim i neformalnim obrascima govora dobivate. To znači da imate cijelu hrpu rečenica iz kojih možete birati kada počnete govoriti engleski jezik. Internet je riznica engleskih e-knjiga, članaka i časopisa. Pronađite resurs s temom koja vas stvarno zanima. Volite li kuhanje, vrtlarstvo ili čitanje o međuljudskim odnosima? Možete čitati sve što želite jer svaka nova riječ koju naučite ili stara riječ koju ponovno naučite dodaje vam znanje i praksu.

Počnite učiti engleski danas!

Izdradite besplatan račun i počnite učiti engleski danas!
Izradi račun

7. Pišite o nečemu o čemu razmišljate

Na kraju, morat ćete primijeniti ono što ste naučili putem samostalnog učenja. Sjajan način za početak je napisati nešto svoje. Ne mora biti objavljeni članak na internetu, jednostavno možete započeti s osobnim dnevnikom. Pisanje vlastitog djela objedinjuje sve vaše učenje – koliko znate o engleskoj gramatici, vokabularu i općem razumijevanju. Nakon pisanja, slobodno provjerite svoj rad na moguće pogreške. Da biste to učinili, najbolje je staviti svoju kompoziciju u datoteku kako biste mogli koristiti programe za provjeru gramatike kako biste pronašli pogreške u svom radu.

8. Govorite engleski gdje god idete

Vježbanje i učenje engleskog jezika ne bi trebalo stati kod kuće ili s ljudima koje poznajete. Ako se nalazite u zemlji u kojoj se govori engleski jezik i idete u kupovinu u tržni centar kako biste pronašli određenu stavku, razgovarajte s prodavačicom na engleskom jeziku i nemojte biti nervozni! Kako biste se pripremili, prije nego što napustite kuću, potražite sve riječi koje vam trebaju kako biste postavili pitanja i kupili svoj predmet. To vam pomaže da objasnite što želite, ali i da razumijete odgovore koje ćete čuti. Ako se raspitate o usluzi ili proizvodu telefonom, govorite engleski. Koliko god je moguće, pokušajte govoriti engleski gdje god se nalazite i kamo god idete, čak i ako osoba s kojom razgovarate nije baš tečna. Sve se svodi na komunikaciju!

Snalaženje s samostalnim učenjem engleskog jezika

Nemojte me krivo shvatiti, samostalno učenje engleskog jezika nije lako – ali svakako je moguće. S predanim radom i odlučnošću, ovo je izazov koji možete savladati. Morate uvijek ostati motivirani i ohrabreni. Uvijek podržavajte sebe i podsjetite se zašto želite naučiti engleski jezik. Nadalje, postavljanje cilja u umu će vas održati u pokretu. Možete si postaviti tjedni cilj poput učenja 20 novih riječi u tjednu ili razgovora na čistom engleskom jeziku u jednom razgovoru s prijateljem. To bi vam trebalo pomoći da ostanete motivirani. Možete to učiniti! Vjerujte u to!