Svi članci

10 savjeta za samostalno učenje engleskog kod kuće

Ne morate živjeti u zemlji koja govori engleski jezik da biste učili engleski. Ako ste pametni u načinu učenja engleskog jezika, čak ni ne morate napustiti rodni grad. Pomoću ovih 10 najboljih savjeta poboljšajte svoj engleski jezik, a da pritom uopće ne napuštate svoj grad.

1. Okružite se engleskim jezikom

Ne morate biti u zemlji koja govori engleski da biste se okružili engleskim jezikom. Pronađite načine da engleski učinite dio svog svakodnevnog života kod kuće, poput pisanja liste za kupovinu, čitanja novina, slušanja radija, pisanja dnevnika na engleskom ili slušanja engleskog na svom mobitelu dok putujete na posao.

2. Sprijateljite se s Englezima

Čak i ako ne živite u zemlji u kojoj se govori engleski jezik, vjerojatno u blizini živi mnogo stranaca. Pronađite načine za upoznavanje izvornih engleskog govornika: odlazak u strane barove i restorane, pridruživanje sportskim i društvenim klubovima ili organiziranje razmjene jezika. Možete čak i volontirati kao vodič u lokalnoj turističkoj atrakciji kako biste upoznali govornike engleskog jezika iz cijelog svijeta.

3. Pronađite partnere za učenje

Ne trebaju vam izvorni govornici da biste vježbali engleski. Pronađite partnera na studiju ili osnujte engleski klub i redovito se sastajte kako biste razgovarali na engleskom. Možete se međusobno motivirati, a naučit ćete pomažući drugima s njihovim problemima.

4. Koristite autentične materijale

Samo čitanje engleskog jezika u udžbenicima može postati dosadno. Pokušajte čitati tekstove na engleskom jeziku koje su napisali i za izvorne govornike. U početku će to biti izazov, ali i puno zanimljivije kad to učinite. Ako ne možete pronaći knjige ili časopise na engleskom jeziku, koristite Internet da biste svakodnevno čitali vijesti na engleskom jeziku.

5. Pristupite internetu

Povežite se s mrežom i možete biti u kontaktu s ljudima iz cijelog svijeta. Pridružite se chat sobama ili forumima, pohađajte internetski tečaj engleskog ili pronađite penpal da biste vježbali engleski jezik dok učite o različitim kulturama. Pomoću društvenih medija lakše je nego ikad ostati u kontaktu s prijateljima iz cijelog svijeta.

6. Postavite sebi realne ciljeve

Postavite si razlog za studij: želite li napredovati, moći razgovarati sa stranim kolegama, studirati u inozemstvu ili provesti sljedeći odmor u zemlji koja govori engleski jezik? Postavite kratkoročne i dugoročne ciljeve i pratite svoj napredak.

7. Slušajte pravi engleski

Trenirajte uho slušajući engleski jezik normalnom brzinom, čak i ako ne razumijete sve. Također vježbajte bez gledanja zapisanih stvari i ne bojte se slušati stvari nekoliko puta da biste tamo pronašli bilo kakvu zanimljivu ili neobičnu riječ. Lako je pronaći besplatne engleske podcaste na mreži, a novinske agencije iz većine zemalja engleskog govornog područja imaju besplatne audio i video vijesti na mreži.

8. Pronađite zabavne načine za učenje novih riječi

Ako volite pjevati, potražite riječi svojih omiljenih pjesama na engleskom. Ili ako se sjećate onoga što vidite, napišite nove riječi na bilješkama „Post-it“ i zalijepite ih oko kuće. Napravite smiješne primjere rečenica ili nacrtajte malene slike pored novog vokabulara kako biste ga lakše zapamtili.

9. Naučite o kulturi

Saznajte o narodu i kulturi zemalja engleskog govornog područja. Učenje jezika nije samo gramatika i vokabular, već komunikacija s ljudima koji imaju drugačiji način razmišljanja kao i govor!

10. Što god radili, zabavite se!

Učenje jezika zahtijeva rad, ali vjerojatnije je da ćete ga se pridržavati ako uživate. Igrajte igrice, radite križaljke, pjevajte pjesme, čitajte stripove i ne brinite se previše o pogreškama - pogreške su često najbolji način da naučite!

Počnite učiti engleski danas!

Izdradite besplatan račun i počnite učiti engleski danas!
Izradi račun