Svi članci

Motivacija za samostalno učenje engleskog jezika

Poznato je da je glavni uvjet za uspješno učenje engleskog jezika - redovito učenje. Osim ako nemate obavezu pohađanja satova engleskog jezika, potrebna je velika doza samomotivacije da biste održali kontinuitet savladavanja novog jezika.

Motivacija može biti unutrašnja i vanjska. Unutrašnju prepoznajemo u situacijama kada snagu za daljnji rad pronalazimo u rezultatima koje očekujemo i koji, kao nagrada, slijede. Ona nas potiče da dajemo sve od sebe i najmoćnija je vrsta motivacije, ali nekada ipak ne i dovoljna.

Međutim, ako se pojača činiteljima kojima smo izloženi u svakodnevnom životu, javlja se tzv. vanjska motivacija. To su situacije u kojima smo prisiljeni učiniti određene korake ili promjene, bez obzira na naše raspoloženje, želje i planove. U slučaju učenja engleskog jezika, vanjski motivatori mogu, na primjer, biti ispit ili novo radno mjesto na engleskom govornom području.

Navodimo nekoliko primjera stimuliranja vanjskih poticaja:

  1. Komunikacija na engleskom govornom području, npr. na forumima i društvenim mrežama. Pronađite forum s temom koja Vas zanima i pratite ga.
  2. Napravite blog na temu koja vas zanima i kreirajte svoje tekstove. Na taj način nećete samo učiti jezik, već i postati stručnjak u svom području interesa.
  3. Planirate putovanje u Irsku ili Englesku? Zašto biste tražili pomoć prevoditelja, zanimljivije je samostalno se upustiti u razgovor sa stanovnicima zemlje domaćina.
  4. Čuli ste za dobru knjigu na engleskom koja još uvijek nije prevedena na hrvatski jezik? Možda baš Vi možete biti ti koji će to učiniti!
  5. Također, možete sebi za cilj postaviti polaganje ispita kao što su TOEFL ili IELTS kojima stječete međunarodne certifikate. Pripremajte se samostalno za ispite tog tipa! Ako postignete dobre rezultate, Vaše šanse za pronalaženje boljeg posla bit će značajno veće!

Počnite učiti engleski danas!

Izdradite besplatan račun i počnite učiti engleski danas!
Izradi račun