Svi članci

Učenje engleskog jezika uz slušanje radio

Često čujemo da je najbolji način učenja stranog jezika preseliti se na područje gdje se taj jezik aktivno koristi, odnosno biti okružen ljudima kojima je taj jezik materinji. Kada je riječ o engleskom jeziku, uvijek se preporučuje odlazak u Veliku Britaniju ili Ameriku. Međutim, nije uvijek baš tako, treba ići korak po korak.

Kao prvo, stalno korištenje jezika više pomaže učvršćivanju već postojećeg znanja, nego stjecanju novog. Kada se nađete u inozemstvu, mala je vjerojatnost da ćete odvojiti vrijeme za tečajeve ili neke druge vidove učenja jezika. U takvoj situaciji, ukoliko engleski ne znate perfektno, riskirate učvršćivanje vlastitih grešaka ponavljajući ih! Amerikanci i Britanci vas iz pristojnosti nikad neće ispravljati, već će se umjesto toga osmjehivati i praviti da odlično razumiju vaš sjajan engleski.

Drugo, kada govorimo o "zaranjanju" u jezičnu sredinu, ponekad zaboravljamo u kojem dobu živimo, a uvijek treba iskoristiti sve pogodnosti koje nam se nude! Danas, u epohi Interneta, moguće je napraviti simulaciju "okruženja engleskog jezika". Jedan od načina da zaronimo u američki ili britanski engleski je slušanje radio stanica na engleskom jeziku. Sve ozbiljne i kvalitetne radio stanice imaju online prijevode, a izabrati zanimljivu stanicu je prilično lako. Da biste razumjeli što voditelji govore, ne morate nužno izvrsno baratati engleskim. Vokabular od 3-4 tisuće riječi i znanje osnova gramatike je dovoljno za skoro potpuno razumijevanje radijskih emisija.

U početku vam se može učiniti da voditelj koristi neke nepoznate riječi ili da im u danom kontekstu, iz prvog pokušaja, ne možete shvatiti smisao. To je samo prvo slušanje, ne gubite volju! S osnovnim znanjem engleskog vaš vokabular je sigurno dovoljno širok da razumijete smisao onoga što voditelj govori, a za razumijevanje bez prevođenja u glavi treba praksa.

Počnite učiti engleski danas!

Izdradite besplatan račun i počnite učiti engleski danas!
Izradi račun