Svi članci

Engleski Testovi – TOEFL, IELTS, PTE & TOEIC: Razlike

TOEFL

Inače poznat kao Test Engleskog Jezika kao Stranog Jezika (Test of English as a Foreign Language), ovaj ispit je trenutno najčešći među onima kojima engleski jezik nije prvi jezik. TOEFL je često potreban za većinu fakulteta i sveučilišta u SAD-u, Kanadi i drugim zemljama u kojima je engleski govorni jezik. Štoviše, vladine agencije, tijela za izdavanje dozvola, tvrtke ili programi stipendiranja možda također zahtjevaju TOEFL. Tretnutno, TOEFL rezultat vrijedi dvije godine, a zatim se ponovo procijenuje nakon dvije godine.

TOEFL je prvi put proveden 1964. godine i od tada ga je polagalo više od 23 milijuna studenata. Postoje dva najčešća oblika testa: internetski test (IBT) i papirnati (PBT). IBT test se sastoji od četiri dijela: Čitanje, Slušanje, Govor i Pisanje. PBT se također sastoji od četiri dijela: Slušanje, Struktura i Pisano izražavanje, Čitanje i Pisanje. IBT ima ukupno 120 bodova, dok se PBT kreće između 310-667 bodova.

Pripremite se za TOEFL online ↗

IELTS

IELTS je inače poznat kao Međunarodni sustav za testiranje engleskog jezika (International English Language Testing System), a njime upravlja Sveučilište u Cambridge ESOL ispitima, British Council & IDP Education. Postoje dvije osnovne verzije IELTS-a: akademska verzija i opća verzija testa. U osnovi, akademska verzija namijenjena je studentima koji se žele upisati na sveučilišta i druge visokoškolske ustanove, kao i za medicinske profesije, kao što su liječnici ili medicinske sestre koji trebaju raditi ili studirati u zemlji koja govori engleski. Opća verzija testa namijenjena je onima koji žele steći radno iskustvo ili isključivo u svrhu imigracije.

Slično TOEFL-u, IELTS rezultat vrijedi dvije godine. Dok se i akademska verzija i opća verzija razlikuju po sadržaju, njihova struktura je ista, dijeleći test na tri dijela: slušanje (40 minuta), čitanje (60 minuta) i pisanje (60 minuta). Naziv se daje zajedno s ocjenom, koja se kreće od visoke ocjene „stručnog korisnika“ do najnižeg boda „nekorisnik“. Top tri zemlje u kojima se test provodi su Kina, Indija i Pakistan.

Pripremite se za IELTS online ↗

PTE

Novi Pearsonov test engleskog jezika (PTE) proveden je u listopadu 2009. godine. Njegove glavne razlike od TOEFL-a uključuju:

Slično testu TOEFL, Pearsonov test engleskog (PTE) testira sva četiri dijela: čitanje, pisanje, slušanje i govor.

Pripremite se za PTE online ↗

Počnite učiti engleski danas!

Izdradite besplatan račun i počnite učiti engleski danas!
Izradi račun

TOEIC

TOEIC je skraćenica za Test engleskog jezika za međunarodnu komunikaciju (Test of English for International Communication). Kako je navedeno na web stranici TOEIC-a: „TOEIC je test na engleskom jeziku koji je posebno dizajniran za mjerenje svakodnevnih vještina engleskog jezika ljudi koji rade u međunarodnom okruženju.“ Sustav bodova kreće se od 10 do 990 bodova, a sam test traje dva sata. Zadaci su: višestruki izbor, testiranje slušanja s razumijevanjem i razumijevanje čitanja.

TOEIC daje certifikate onima koji polažu test, s različitim bojama koje razlikuju niz naprednih vještina. 2006. godine izašao je novi TOEIC s duljim tekstovima za čitanje i britanskim, australskim i novozelandskim engleskim govornicima, dok je prethodni test imao samo američke govornike.

Pripremite se za TOEIC online ↗