Svi članci

Karakteristike engleskog jezika

Ako ste svjesni u što se upuštate i ako znate što Vas sve očekuje prilikom svladavanja novog jezika, napori koje ulažete bit će učinkovitiji. To je i razlog zašto smo skupili na jedno mjesto sva značajna obilježja engleskoga jezika. U nekim aspektima, radi bolje ilustracije, engleski uspoređujemo s njemačkim.

Engleski je vrlo jednostavan jezik. Prosječna engleska riječ je kraća od svojih ekvivalenata na njemačkom jeziku. To je zato što se glagoli, imenice i pridjevi u engleskom jeziku uglavnom ne mijenjaju. Ali ne zaboravite da se za treće lice dodaje nastavak 's', ako je riječ o sadašnjem vremenu (Present Tense), kao u primjeru "He speaks" ("On govori"). Također, postoji mnogo više engleskih riječi sa samo 3-4 slova, nego njemačkih.

U engleskom ne postoji 'Du' ili 'Sie' forma - idiomatska zamka koja svima, kojima njemački nije materinski jezik, predstavlja problem pri odabiru formalnog 'Sie' ili prijateljskog 'Du' prilikom obraćanja ljudima.

U engleskom jeziku skoro da i nema deklinacija i konjugacija, tako da oni koji žele naučiti neke jednostavnije i gramatički ispravne rečenice nemaju mnogo problema.

U njemačkom jeziku za engleski posvojni pridjev 'your' postoji 19 ekvivalenata. U engleskom jeziku postoji samo jedan određeni član, dok na njemačkom postoje čak tri. Većina engleskih riječi ima više značenja. Ovo može biti prednost za one koji uče, jer se u zavisnosti od konteksta mijenja i smisao riječi, odnosno poruka koju ta riječ prenosi. Međutim, za početnike, ovo može biti i izvor zabune.

U engleskom jeziku, sve imenice se pišu sa malim početnim slovom. Postoje iznimke i to su:

  • vlastita imena (Jack, Anne, Peter…)
  • lična zamenica 'I'
  • dani u tjednu (Friday, Saturday, Sunday…)
  • nazivi mjeseci (May, June, July…)
  • naslovi, položaji i pozicije poput Mr, Mrs, Dr, Director of Marketing, CEO itd.

Engleski jezik sadrži mnogo homonima. To su riječi koje se jednako izgovaraju, ali se različito pišu. Naravno, nemaju ni ista značenja.

Primjeri:

meet/meat/, by/buy/bye, son/sun, waste/waist, through/threw, write/right, our/hour, then/than, here/hear.